11 July 2007

cele 7 noi minuni ale lumii

Cele 7 noi minuni ale lumii au fost anuntate, sambata noapte, pe stadionul Da Luz al echipei Benfica Lisabona, din Portugalia, in fata a 50.000 de spectatori, in cadrul unei ceremonii impresionante prezentate de actorii Hillary Swank si Ben Kingsley. Clasamentul a fost alcatuit in urma unui sondaj mondial la care toti locuitorii planetei au fost chemati sa-si spuna parerea, prin telefon sau Internet. Au fost 77 de propuneri, insa au ramas 21 de finaliste, alese de un comitet de experti.

1.
Pe primul loc a fost trecut Marele Zid Chinezesc... unul din obiectivele cele mai grandioase ale civilizaţiei umane,care şerpuieşte în nordul Chinei, are extremitatea estică la Shanhaiguan şi cea vestică la Jiayuguan cu o lungime de circa 6.700 de km.Marele Zid întruchipează înţelepciunea strămoşilor noştri şi este un simbol şi motiv de mândrie pentru naţiunea chineză. În 1987, Marele Zid Chinezesc a fost înscris pe lista Patrimoniului Cultural Mondial.Este unul dintre cele mai mari mituri urbane faptul ca astronautii pot vedea Marele Zid Chinezesc de pe suprafata Lunii. Acest lucru este imposibil.

2.
Pe locul doi este
Oraşul Petra din Iordania, înconjurat de dealuri înalte de gresie ruginie, care au oferit protecţie naturală împotriva invadatorilor, şi conferă un plus de farmec prin culoarea sa roz.Petra face acum parte din patrimoniul mondial al UNESCO

3.
Locul trei este ocupat de Statuia Mantuitorului din Rio de Janeiro, simbol sacru aflat pe
Muntele Corcovado.

4
Ocupa locul patru ruinele orasului Machu Picchu, care sunt unele dintre cele mai frumoase şi enigmatice locaţii străvechi din lume. Invizibil de dedesubt şi complet natural limitat,pare să fi fost folosit de incaşi ca un oraş ceremonial secret. Numele acestuia inseamna "vechiul pisc" în limba Quechua.

5.
Pe locul cinci se afla Chichen Itza, supranumitaTaramul fagaduintei’. Acesta este una dintre cele mai importante dovezi ale civilizatiei Maya-Toltec.

6.
Penultimul loc este ocupat de
Colosseum, probabil cea mai impresionantă clădire a Imperiului Roman. Cunoscut original sub numele de Anfiteatrul Flavian, acesta era cea mai mare construcţie a vremurilor sale.

7.
Pe ultimul loc se afla Taj mahal -ul, cu adevarat cel mai bine pastrat monument-mormant din lume. Constructia acestuia a demarat in 1631 si a durat 22 de ani. La rasarit intreg ansamblu pare roz, iara seara alb-galbui. Schimbarea culorilor se spune ca este simbolul starii de spirit a femeilor.


1 comment:

Matei said...

hi!nice post & nice blog. e chiar tare ca ai scris despre cele 7 minuni moderne...nu le stiam pe toate. da, eu sunt asistent la fjsc, deci probabil o sa ne vedem pe acolo daca iei admiterea :P
o zi faina,nice to meet ya